A különleges szexuális viszonyok témája időről időre felkerül a filmvászonra. Ha ebben a témakörben szívesen nézelődnél, vagy kíváncsi vagy arra, hogy milyen szabad a fantázia a szexualitást illetően itt találsz öt filmet, amit láttam és a figyelmedbe ajánlok.

            Miután „A szürke 50 árnyalata” könyv moziba került sokan izgatottan várták lesz e olyan jó a film, mint a könyv. Azt gondolom a fantáziánkat talán jobban megmozgatta a könyv, mint egyéb ingerküszöböket a film (az IMDB-n  3,9 értékelés).

            A szexuális viszony az emberek között létrejövő kapcsolatok közül csak egy lehetőség. Az egyik legőszintébb kapcsolat, kiváló indikátor és érzelmi energiaforrás. Ha úgy akarod 🙂 .

            A szex azonban önmagában nem hozza el az összetartozás vagy az igazi intimitás élményét, amik hiányában a legforróbb viszonyok is elmúlnak. A legtöbb film pontosan ezt mutatja meg: a szeretet nélküli szex (hosszútávon mindenképpen) kiégeti a lelket.

(A sorrend nem a saját értékelésem 🙂 .)

1. 9 és fél hét (IMDB 5,8; szereplők: Mickey Rourke, Kim Basinger)

A filmben Kim Basinger egy érzéki érzékeny nőt alakít, akit a rosszfiú Mickey Rourke magába bolondít. A nőt szinte hipnotizálja, és onnantól, ahogyan megérzi a nő feletti hatalmát különböző szexuális játékokba vonja be, majd a legvégsőkig is elmegy: megalázza, hogy megtudja tényleg a hatalmában tartja-e.

A Nő a feltétel nélküli szeretni tudás képessége, a Férfi a súlyos bizalmatlanság és az intimitáskerülés miatt képtelen valódi kapcsolatot kialakítani, mindketten a túlfűtött szexuális játékokba menekülnek és szórakoztatják egymást. A film legvégén a Nő és a Férfi is engednek, próbálnak kapcsolatba kerülni, de már késő: a kiábrándultság, az érzelmi megsemmisülés és a megalázottság érzése mindent elsöpör. Nincs heppi end J.

2. Tágra zárt szemek (IMDB 7,3; szereplők: Tom Cruise és Nicole Kidman)

Stanley Kubrick rendező utolsó filmje. A film regényen alapszik, és a felső tízezer bizarr szexuális szokásait mutatja be. A központi téma egy orgia. Az egész film egy pár nap története, mégis úgy tűnhet, hogy több idő telik el. A főhős házaspár, Alice és Bill Harford egy sznob partira hivatalos, ahol folyamatosan próbára van téve egymás iránti hűségük. A Nőnek és a Férfinak végül szembe kell néznie saját elfojtott vágyaikkal, amikor az események magukkal ragadják őket. A házaspár idilli és prűd kapcsolata hamarosan erkölcsileg széthullik. A film végül heppi end J.

3. Karambol (IMDB 6,3; szereplők: James Spader és Holly Hunter)

https://www.youtube.com/watch?v=XSDSmHjoL-4

            A filmben James Ballard (a Férj) és Catherine (a Feleség) kapcsolata igen lapos, amit mindenféle szexuális viszonnyal igyekeznek feldobni, vagy tartalmasabbá tenni. Mintha a szextől várnák kizárólag az összetartozás élményét. A Férj egyik éjszaka autóbalesetet szenved, és ez indítja be a házaspár furcsa szenvedélyét az autóbalesetek utáni szex iránt. A film látszólag nemi aktusok egymás utáni furcsa szövedéke: a befogadót is sértő érzéketlen felszínességet a kommunikáció hiánya okozhatja. A felszínesség alatt azonban két nagyon szomorú ember kétségbeesetten és kilátástalanul keresik önmagukban az érzelmek nyomát.

4. Szexuális kudarcaim teljes története/ A Complete History of My Sexual Failures (IMDB 6,3; szereplők: Danielle McLeod,Olivia Trench)

            Ebben a filmben egy olyan fiatalember kalandos történetét ismerjük meg, aki egy igazi szexuális antihős. Erekcióra képtelen, kapcsolataiban sorra kudarcot vall, végül úgy dönt, hogy minden szexuális fokozót kipróbál, csak hogy túllendüljön ezen az állapotán. A film nagyon szórakoztató, főleg azoknak, akik képesek magukon is nevetni és szeretik az angol humort.

5. A nimfomániás I. –II. ( IMDB 7,1 és 6,8; szereplők: Charlotte Gainsbourg, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman)

            A film végigkíséri egy kislány nővé érését és a szexualitáshoz kötődő viszonyának furcsa fejlődését. A film eredetileg 5 és fél órás lett volna, de végül 4 órát vágtak belőle.  A filmben számtalan nemi szervet, nemi kapcsolatot és minden nemi neműt láthatunk, és elmerülhetünk a szexfüggőség bizarr világában. A film intellektuálisan is szórakoztató, bármilyen meglepő az átlagműveltséget is növeli: ősi szimbólumokkal magyaráz, az emberiség szexualitáshoz fűződő viszonyáról is sok mindent megtudhatunk.

Az igen pucér filmben a kegyetlenség nem csak fizikai: a lélek kiszolgáltatott a függőségnek és az emberi racionalitás folyamatosan küzd az állatias ösztönökkel.

Aki maga is függő vagy ismeri a függőség természetét könnyen megérti az ok okozati viszonyokat a főhősnő, Joe életében. A szex öndefiníció, az egyetlen mozgatóerő az életében.

A film különleges módon végződik, biztosan emlékezni fogsz rá 🙂 .

Author: Rády Eszter

Rády Eszter pszichológus, coach, szakterületei közétartozik az online személyiség és viselkedés vizsgálata, az önbecsülés és a kiegyensúlyozott érzelmi élet kapcsolata. 14 éve foglalkozik a pszichológiával, és ebből 4 éve az interneten zajló viselkedésformákkal. Célja terápiás tapasztalataiból megosztani azokat a hasznos ismereteket, melyek egyfelől inspirálják őt is, valamint hosszú távon segítik az emberek másokkal való együttműködését.