Bizalmatlanabbnak érzed magad, mint valaha? Minden offline és online lépését tudni szeretnéd a párodnak? Azonnal féltékeny leszel, ha meglátsz bármilyen, a társaddal kapcsolatos aktivitást Instagramon vagy Facebookon? Ezzel sajnos nem vagy egyedül.

Az online világ ideális terepet nyújt azok számára, akik párt szeretnének találni maguknak. Ebben nincs semmi kínos. Biztosan neked is vannak olyan barátaid, akik régóta harmonikus párkapcsolatban élnek, annak ellenére, hogy szerelmüket az interneten ismerték meg. Az online térben számos lehetőség nyílik arra, hogy új emberekkel vedd fel a kapcsolatot. Regisztrálhatsz társkereső weboldalakra, letölthetsz az említett honlapokhoz hasonló mobilalkalmazásokat, valamint a legnépszerűbb közösségi oldalakon is küldhetsz üzenetet a kiszemeltednek.

Gyors szelekció

A kapcsolatfelvétel az olyan platformokon, mint a Facebook vagy Instagram egyszerű, és nem is igazán szoktak aggódni az emberek olyan lépések miatt, hogy most „meg merjem-e szólítani”, „vajon mit fog gondolni rólam”. Mindenki megmarad a saját kis rejtekében, a jól megszerkesztett profiloldalak és fotók mögött, a virtuális térben létező identitását magára öltve. Az emberek szinte szenvtelenül válogatnak a potenciális és kevésbé potenciális jelöltek között. Kezdve ott, hogy vannak, akik egyszerre több személynek írnak üzenetet, és párhuzamosan flörtölnek velük – két-három, más embernek küldött bókot csak egy kattintás választ el egymástól – a társalgást pedig akár egy beszélgetés, téma közepén is megszakítják, majd többet nem is térnek oda vissza. A szelekció gyorsan történik. Aztán ott az egyik legismertebb itthoni párkereső mobilalkalmazás, a Tinder, ahol pusztán jobbra vagy balra húzással eldönthető, két másodperc alatt, hogy megütötte-e a mércét az adott illető vagy sem, ezáltal pedig ítélkezve és felszínesen hozva véleményt másokról. Azonban, ma erre van szükség.

Napjaink felgyorsult világában – leginkább a tinédzserek, fiatal felnőttek – mindent azonnal akarnak. A párkeresés is bizonyos szinten leegyszerűsödött. A Tinderen ugyebár egy pillanat alatt eldönthető, hogy – a külsőségek alapján – egyáltalán esélyt kaphat-e az adott személy akár csak egy beszélgetésre is. Az azonnaliság azonban a Facebook és Instagram tekintetében még inkább tetten érhető. Elég csak egy név és egy település, pillanatok alatt minden információ kinyomozható a kiszemeltről, feltéve, ha a profilját publikusra állította. Hozzáférhetők az alapadatok, hogy hol él, mivel foglalkozik, mi a hobbija, milyen filmeket és zenéket szeret, ha pedig sűrűn tesz közzé képeket, akkor a mindennapjaiba is betekintés nyerhető. Így azon kívül, hogy egy fotó alapján döntené el az ember, hogy a másik személy tetszik-e neki, a személyiségéről is információkhoz jutnak. Arról se felejtkezzünk el, hogy azt is rögtön láthatjuk, kivel milyen stílusban beszél, a bejegyzések alatti hozzászólásai alapján.

A stalkolás

Tegyük fel, hogy kialakul egy párkapcsolat, amely már rögtön az előbb említett, manapság csak stalkolásnak nevezett folyamattal indul. Annak szokása, hogy minden nap felmegy az egyik fél a másik adatlapjára, és mintegy ellenőrzi, hogy történt-e valami változás, nagy valószínűséggel – ha csak egy ideig is akár, de – fennmarad. Az elején ez csak információéhség és kíváncsiság később azonban átfordulhat bizalmatlanságba.

Mindent tudsz a másik félről. Látod, milyen sűrűn online Facebookon – Messengeren –, és az Instagramon, látod milyen bejegyzéseket, képeket kedvel, miket kommentel, milyen oldalakat és személyi profilokat kezd el követni, az összes barátját is ismered már, hiába élőben még nem találkoztál velük. Te pontosan tudod mindenki foglalkozását és ismered érdeklődési körét. A kiszemeltednek az ismerőskörét is kívülről tudod az adott közösségi oldalon, bármikor meg tudnád mondani, ki a legújabb a listában. Ennek az ellenőrizgetésnek az eredménye pedig a féltékenység, a hasonlítgatás, a bizalmatlanság, annak hite, hogy biztosan mással kezdett flörtölni a partnered.

Mi számít megcsalásnak?

Vannak, akik azt gondolják, a közösségi médiában már egy lájkolás, egy tetszésnyilvánítás is megcsalásnak számít. Valakik szerint, az csak tiszteletlen lehet, ha a partner folyamatosan mások dekoratív fotóit nézegeti és fejti ki róla a véleményét. Azonban, azt el kell fogadni, hogy néhány évvel korábbhoz képest minden megváltozott az internet hatására. Több milliónyi közösségimédia-profil jött már létre, mindnek az a célja, hogy az ember megmutassa önmagát, az életét, vagy hogy mi érdekli éppen. Azért kerültek fel a bejegyzések és képek, hogy mások azokat véleményezzék. A félrelépés azonban nem itt kezdődik. Ha mégis bizonytalan vagy, válaszd a legegyszerűbb megoldást, amely minden gondon képes enyhíteni, a kommunikációt.

Mit tehetsz?

  • Ülj le a pároddal, és mondd el, mi nyomja a lelked, kérdezd meg nyugodt hangnemben, hogy neki mi a véleménye aggályaidról, és engedd, hogy megnyugtasson. Nagy valószínűséggel csak beleláttál valami nem létezőt a helyzetbe. Vigyázz, ne vond kérdőre az illetőt, ne szíts vitát feleslegesen. Próbáld már az elején tisztázni, hogy csak enyhíteni szeretnél aggodalmadon, megszüntetni azt, ha pedig bizalmatlanságoddal úgy érzed, megbántanád a másik felet, kérj bocsánatot. Mindenképp beszéljetek, hiszen teljesen felesleges őrölnöd magad, és téves következtetéseket levonni minden egyes közösségi médián tett aktivitása után. A kommunikáció és az egymás megértése egy harmonikus kapcsolat alapköve. Ne félj beszélni az érzelmeidről, és mindig tudd, mi az, aminek hihetsz, és mi az, aminek nem. Ne engedd, hogy becsapd saját magad, próbálj tisztán látni.
  • Ne a közösségi média alapján próbáld megismerni a másik felet, és az ő életét. Találkozzatok minél sűrűbben, beszélgessetek, csináljatok közös programokat. Nézd a reakcióit, figyeld meg, hogyan viselkedik veled, őszintén jól érzi-e magát. Ne a Facebookról akard megtudni, melyik a kedvenc focicsapata, hogy a születésnapján megfelelő ajándékkal lephesd meg. Kérdezd meg.

Mit ne tegyél?

  • Vannak olyan párok, akik közös megegyezés alapján törlik magukat a közösségi oldalakról. Ez is egy opció, és persze elképzelhető, hogy vannak, akiknél beválik, ám még sem ennek kellene a megoldásnak lennie. Mindenkinek bíznia kell önmagában és a másik félben, hogy nem fog mással ismerkedni, és bízni, hogy nem lesz meg ennek a vágya sem.
  • Ne folytasd a kutatást. Ne akarj mindent tudni a partneredről, mert azzal csak megmérgezed a kapcsolatodat. A közösségi média egy teljesen más világot hozott el, megváltoztak az emberek mindennapjai és szokásai. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy titkosügynök bőrébe kell, hogy bújj, és mindenről minden infót tudnod kell. Ezzel az a legnagyobb baj, hogy a legtöbb, pároddal kapcsolatos, tevékenységről hamis képet kapsz. Miért? Mert csak feltételezni fogod, hogy bizonyos dolgok mit jelentenek, bemesélsz magadnak felesleges, általad kreált történeteket, amikről később kiderül, hogy teljesen mást jelentenek, mint azt te gondoltad. Így felesleges stresszt okozván magadnak.
  • Ne ellenőrizgesd, mit csinál. Ne nézegesd miket lájkol és követ a közösségi médiában. Be kell fejezned annak figyelemmel kísérését, hogy éppen kik az új ismerősei ezeken a felületeken. Annak is vess véget, hogy folyton csekkolod, mikor volt utoljára elérhető a párod. Mi tartozik még az ellenőrizgetések csoportjába? Bizony az is csúnya szokás, hogy a barátai adatlapját bújod, hogy tudd, volt-e bármilyen interakciója azokon az oldalakon a párodnak, vagy fel került-e valami nyom arról az estéről, amikor azt mondta, a haverokkal tölt el egy kis időt. Adj neki teret. Te is szoktál a te barátaiddal találkozni.
  • Ne sanyargasd magad. Nem küldött hangulatjelet? Semmi mosolygós fej, semmi szívecske? De még egy kacsintás sem? Nem biztos, hogy attól még, mert nem fűz minden üzenetéhez emojit, még rossz kedve van, mérges rád vagy nem szeret már többé. A hangulatjelek nem alapvető velejárói az online kommunikációnak. Nyilvánvalóan, nem elhanyagolható tényező, hogy vannak, akik nem nyíltak az érzelmeik kimutatásában – ha mondjuk a szívecskés példát nézzük –, ettől függetlenül bennük is ugyanazok a dolgok zajlanak le, mint benned.
  • Ne adj olajat a tűzre. Megannyi idézetes profilt hoztak már létre a Facebookon és az Instagramon is. Ezek népszerűek, hiszen az emberek azonosulni tudnak az ott olvasottakkal. Ha megbántva érzed magad a párod viselkedéséből kifolyólag, ne kezdj el a saját profilodon nyilvánosan megosztani máshonnan szedett, borús hangulatodhoz illő idézeteket. Nem fog használni, a partneredet pedig semmiképp sem töröd be így. Ha egyébként azt veszed észre magadon, hogy egyre több ilyen profilt követsz – ilyenek például Instagramon a respectyourwomen vagy a poetic_style fiókok –, akkor érdemes elgondolkoznod azon, hogy mennyire egészséges a kapcsolatod, ha időd jelentős részét azzal töltöd, hogy ezeken az oldalakon szomorú, dühös bejegyzéseket, idézeteket olvasgatsz.
  • Ne hagyd, hogy az online világban megélt kapcsolati helyzetek átvegyék az uralmat a személyes találkozások felett, főleg ne akkor, ha egy városban éltek, és megtehetnétek, hogy többet találkozzatok. Érdekes kérdés, hogy külön online és offline személyisége létezik-e az embernek. Megtörténhet, hogy valakinek nagymértékben eltér a két, magáról mutatott képe. Ha te azt a személyét szereted jobban a párodnak, akivel az interneten beszélsz, mert például személyes találkozás alkalmával csak veszekedtek, akkor szintén érdemes leülni és négyszemközt megbeszélni, hogy milyen változtatások szükségesek a kapcsolatban, hogy a legfontosabb módon, fizikailag is működhessen a párkapcsolat. Vigyázz, nem kettő, hanem egy párod van. A két én – az offline és online – ugyanahhoz az emberhez tartozik.

Mire vigyázz?

Ha a párod gyanúsan viselkedik, láthatóan fél előtted kézbe venni a telefonját, amikor üzenetet kap, akkor a saját megérzéseidre és emberismeretedre kell hagyatkoznod. Meglehet, ő privát embernek tartja magát, és egyszerűen csak nem szereti a saját kis magánéletét megosztani másokkal, még a saját szerelmével sem. Ha azonban egyik napról a másikra kezdi el rejtegetni a telefonját, vagy sok időt tölt el vele másik helyiségben, akkor érdemes elmondani neki, hogy valami szokatlant vettél észre, és jobb, ha inkább megbeszélitek, minden rendben van-e a kapcsolatotokban.

A kommunikáció egy jó kapcsolat alapja

Napjainkban kibővült a kommunikációs helyszínek listája, éppen ezért egy kapcsolatban több vagy más módon is gondoskodni kell arról, hogy a beszédigények kielégüljenek. Alapvető a szóbeli kommunikáció, amikor akár a tévé előtt ülve, akár az utcán sétálva vagy közös programon részt véve is képesek vagytok egymásra hangolódni és megérteni a másikat. Aztán ott a telefonos kommunikáció, amely napjainkban, a fiatalok körében csupán arra a funkcióra redukálódott, hogyha valami nagyon fontos, halaszthatatlan dolgot szeretnének megosztani a másikkal, vagy az internettel probléma adódna, akkor tárcsázzák a másikat. Aztán ott a harmadik eset, az online kommunikáció. Ennek is meg kell adni a teret, hiszen már elkerülhetetlen, hogy az interneten zajló kapcsolattartást a mindennapokból kivegyük. Az online világban sokan más személyiséget vesznek magukra, és vagy önmaguk mernek lenni végre az emberek, vagy teljesen másként viselkednek – úgy, ahogyan a valóságban gátlásaik miatt nem mernek –, egy harmadik opció pedig szimplán, hogy egyes vonásaik megerősödnek, mások elhalványulnak, de nem bújnak teljesen új szerepbe. Ezek a személyiségváltozatok a szeretteinkkel való kommunikáció során is előjöhetnek. Meg kell tanulni egy párkapcsolatban online is kellő odafigyelést adni a másiknak, és ugyanazt a szeretetet nyújtani, mint személyesen, a titkokat pedig egy pókerjátszmára tartogatni.

Online vonatkozású párkapcsolati kérdéseid esetén keresd bizalommal Rády Eszter pszichológust, aki szívesen segít neked!

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*