Amit az érintésed tehetne velem… (… vagy bárki mással)

Szeretnéd, ha néha befolyásolhatnál reakciókat és válaszokat? Azt szeretnéd, hogy nem csak verbálisan tudj hatni? Bizonyára ismered a tényt: a nem-verbális kommunikáció erősebben hat, mint a szavak.

Az egyik leghatékonyabb nem-verbális kommunikációs eszköz az érintés. Az érintést gyakran nem veszik eléggé komolyan, pedig az „ereje” mérhető. Természetesen, nem a szexuális jellegű érintésről lesz szó.

A tapasztalatok megszerzésében gyakran csak a szemünkre és a fülünkre hagyatkozunk. Pedig sok más, tudat alatt működő inger is befolyásol minket. Ilyen az érintés. Az emberi felkar igen érzékeny a nem-verbális üzenetekre. Ha valakit a felkarján megérintesz, elképzelhető, hogy kedvezőbb helyzetbe kerülhetsz. Nem kell hosszan, 1 másodperc is elég a megfelelő mondat után. Vannak szituációk, amikor ez különösen igaz, íme néhány.

1. Érints, ha pénz kell

Crusco és Wetzel (1984) kutatásában kiderült, hogy azok a pincérnők, akik megérintették a vendégeiket, nagyobb borravalót kaptak. Ugyanebben a kutatásban mutattak rá arra is, hogy az emberek könnyebben adnak kölcsön, vagy például a szülők több zsebpénzt, ha megérintik őket. 

2. Érints, ha segítség kell

Gueguen (2004) azt találta, hogy könnyebben segítenek neked az emberek, ha megérinted őket. Postán, sorbaállás közben, ha megelőznek a sorban, könnyebben átadják a helyüket, ha megérinted őket.

3. Érints, ha azt szeretnéd, teljesítsék az emberek azt, amit szeretnél tőlük

Ha kérdőívet töltetsz ki másokkal, vagy aláírásokat gyűjtesz és van alkalmad finoman megérinteni a másik ember felkarját, sikeresebb lehetsz. Willis és Ham (1980) ezt vizsgálták egy kísérlet során, ahol aláírásokat gyűjtöttek másoktól.

4. Érints, ha valamit eladsz

Ha használt autót árulsz, vagy bármi mást, az emberek szívesebben vásárolnak tőled, mert barátságosnak, nyíltnak és jószívűnek tűnsz, ha megérinted a másikat.

5. Érints, ha kell a lány telefonszáma

Azok a nők, akiket a férfiak a felkarjukon megérintenek, kevésbé hezitálnak azon, hogy megadják e telefonszámukat vagy sem (természetesen, ha egyfajta alapszimpátia jelen van). Erről Geugen (2004) tanulmányaiban olvashatsz többet.

6. Érints, ha magabiztosabbnak szeretnél látszani

Azokról, akik mernek vagy egyszerűen szoktak másokat megérinteni, erősebbnek és magabiztosabbnak látszanak, erről győz meg minket Henley (1973) vizsgálata.

Még egy apróság az érintés erejéről: azok, akik rendszeresen járnak masszázsra, vagy a párjuk rendszeresen masszírozza őket, kiegyensúlyozottabbak, derűsebbek és kevésbé depressziósak, mint masszírozatlan embertársaik. A masszázs, ami egy felturbózott érintéstenger a matematikai készségeket is növelheti (Field, 1996). Próbáld ki!

Könyvajánló: Az érintés hatalma (Nyitrai Erika könyve)

YouTube ajánló az érintésről ( Prof.Dr. Bagdy Emőke):

Author: Rády Eszter

Rády Eszter pszichológus, coach, szakterületei közétartozik az online személyiség és viselkedés vizsgálata, az önbecsülés és a kiegyensúlyozott érzelmi élet kapcsolata. 14 éve foglalkozik a pszichológiával, és ebből 4 éve az interneten zajló viselkedésformákkal. Célja terápiás tapasztalataiból megosztani azokat a hasznos ismereteket, melyek egyfelől inspirálják őt is, valamint hosszú távon segítik az emberek másokkal való együttműködését.  

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*